cam filmi yasak mı

Cam Filmi Yasak mı?

Araçların cam filmi uygulaması uzun yıllardır yapılmaktadır, ancak bununla birlikte cam filmi sebebiyle ceza yazılan araç sayısı da ülkemizde oldukça fazla durumda.

Konuyu tam anlamıyla izah edebilmek adına öncelikle cam filmi nedir sorusunu cevaplayalım:

Cam filmi nedir?

Güneşin zararlı ışınlarından koruyan, Ultraviyole engelleyici yapıya sahip Kırılma ihtimaline ya da hırsızlığa karşı camın bütünlüğünü koruyucu renkli veya renksiz çeşitleri olan film tabaksıdır. Camları renklendirici cam filmleri markasına ve kalitesine göre farklı ton (şeffaflık derecesine göre) ve renklerde piyasada bulunmaktadır.

Ülkemizde yaygın olarak 1 – 2 – 3 – 4 – 5 ton olarak isimlendirilir.

1. tondan 5. ton’a doğru koyuluk artar. Özellikle 3. ton ve sonrasında dışarıdan bakıldığında içerisi görünmez hale gelir.

Tonlama düzeyi ise %85 ile %5 geçirgenlik arasında markalara göre değişmektedir.

Örneğin: Güneşli bir havada güneş ışınları %100 aracınıza gelmektedir, ve aracınızda en koyu ton (%5 koyulukta olan) cam filmi vardır. Bu ürün sayesinde güneşin ışınlarının %95 dışarıda kalır ve içeriye sadece %5’lik bir aydınlatma sağlar.

Yani %5 geçirgenliğe sahip cam filmi kullandığınızda aracın dışından içine bakınca görüş kabiliyetinizi %95 kaybettiğinizi düşünebilirsiniz.

Cam Filmi Neden Kullanılır Ne İşe Yarar?

Cam filmi uygulaması sadece aracın güzel görünmesi ya da dışarıdaki gözlerden uzak daha özel bir iç ortam yaratma isteği sağlamaktadır. Yani tamamen keyfi sebepler de olsa işin aslı saymakla bitmiyor.

2000’li yıllara kadar Araç cam filmleri aksesuar olarak kullanılmaktaydı, fakat 2000’li yıllardan sonra daha bilinçli bir tüketici topluluğu oluştuğu için artık herkes gerçekten araç cam filmlerinin ihtiyaç olduğu vurgusuyla işlem yaptırmaktadır.

Cam filmi uygulamasının hem sağlık yönünden hem de konfor yönünden birçok faydası bulunmaktadır.

Cam filmi, başta cilt kanseri ve göz sağlığı olmak üzere sağlığımıza düşman birçok etkeni ortadan kaldırabilir ya da etkisini azaltabilir. (bu konu uluslararası sağlık örgütleri tarafından da desteklenmektedir)

Mor ötesi ışınlar yani UV Işınları (Ultraviyole) cam filmi olan bir aracın iç mekanına, cam filmi olmayan araçlara göre daha fazla etki eder hatta kalitesine göre %90’a varan koruma sağlayabilir. Her ne kadar “güneş girmeyen eve doktor girer” ata sözüne benimseyerek güneşi ve güneşlenmeyi sevsek de güneşten korunmanın gerekliliğini de bilmemiz gerekiyor.

Bunun en büyük örneği “GÜNEŞ GÖZLÜĞÜDÜR”

UV ışınlarının cilde alerjik reaksiyon, cilt lekeleri, deri bağışıklığının zayıflaması, cilt yaşlanması ve damarlarda belirginleşme gibi zararları vardır ve özellikle cilt hastası olanlar için daha da zararlı olduğu gözlenmiştir. Bir diğer önemli durum ise göz sağlığı; Özellikle alerji rahatsızlığı bulunanlar için hem UV ışınlarından hem de gözü rahatsız edici ışık yoğunluğunu engellemenin en akıllı yolu araç cam filmi uygulamasıdır. Bu sebeple özellikle güneşli günleri bol olan ülkemizde günlük kullanımda güneşin zararlı ışınlarından korunmak gerekiyor.

Bu etkenden en fazla fayda görecek olanlar da çocuklardır.

Bunların dışında cam filmleri, aracın iç ısısının düşük kalmasına katkı sağlar, telsiz sinyallerini mümkün olabildiğince yansıtarak etkisini azaltır ve olası kazalarda kırılan ve parçalanan camın bütünlüğünü korumasını sağlayarak camların (oluşan basınçla) patlayıp dağılarak yolculara zarar vermesini büyük ölçüde engeller.

Tüm bu olumlu faydalarından yararlanmak için en açık ton yani ülkemizde 1. numara diye tabir edilen cam filmi dahi işimizi görecektir hatta 2. numara dahi hem gün içerisinde hem de gece kullanımında görüşünüzü kısıtlamadan ideal kullanım sağlar. Bu yüzden amaç sadece gösteriş ve karalara bürünmek değilse 1 ve 2 numara filmler yeterli olacaktır.

Cam Filmi Neden Yasak?

Ülkemizde cam filmi ile ilgili mevzuat içeriği: Motorlu Araçlar ve Römorklarının Emniyet Camları ve Cam Malzemeleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (92/22/AT) ve bu yönetmelik diyor ki:

“Motorlu Araçlar ve Römorklarının Emniyet Camları ve Cam Malzemeleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (92/22/AT)” ve gerekse eşdeğeri olan “Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonunun R43 sayılı Regülâsyonunda” tüm camların uyması gereken teknik şartlar belirtilmiştir. R43 Regülâsyonunun 2.13.1 ve 2.18.2 maddelerindeki tariflerin kapsamında olmayan emniyet camının; ışık geçirgenliği % 70’in altında ise muhtelif deney işleminden geçmesi ve buna Sanayi ve Ticaret Bakanlığından ulusal tip onayı alınması gerekmekte olup, tip onayı düzenlenen bu tür renkli camların “E” veya “e” işaretinin yanında “V” sembolü ile gösterilmesi zarureti bulunmaktadır.

Yani anlayacağımız şekilde “görüşü engellememe” şartı çıkıyor.

Ancak üzülerek belirtmek istiyoruz ki; Polis memurları bu konuyla fazla ilgilenmiyor…

Polis memurları hangi duruma göre ceza kesiyor?

Az önce de belirttiğimiz gibi özel bir yasa yok ancak mevcut Karayolları Trafik Kanunu‘na  göre görüşü engelleyecek ve bu sebeple kazaya sebebiyet verebilecek aksesuar kullanımı yasak:

Madde 30 – Araçların, esasları yönetmelikte belirtilen şekilde ve tarzda teknik şartlara uygun durumda bulundurulması zorunludur.

Kanun/Yönetmelik: 21/5/1997 – 4262/4 md.) Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs aksesuar eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlarla, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler **** lira para cezası…

Kaynak

Yani anlayacağımız şekilde; bu konunun Emniyet Müdürlüğü ile pek bir alakası yok, konu tamamen Karayolları’nda bitiyor ve içerik olarak diyor ki: Şoförün görüş alanını (camlar) engelleyen herşeye trafik zabıtasının ceza yazma yetkisi vardır.

“Maddenin devamında belirtildiği üzere, araç kanuna uygun hale getirilinceye kadar trafikten men edilebilir.”

Aslında basit görülen bir cam filmi bile kanunen nelerle karşılaşabileceği apaçık ortada.

İlgili maddeyi ve mevzuatı öğrendiğimize göre, aslında cam filmi yasak değil, yasak olan görüşü engellemek olduğunu bir kez daha anlayabiliyoruz.

Önemle vurgulamak isteriz ki: TÜV muayenesine giren ve cam filmi bulunan araçlar hafif kusurlu olarak kontrolden geçiyor.

Peki polis memurları, cam filminin görüşü engelleyip engellemediğini nasıl kontrol ediyor?

Yaygın olarak bilinen kontrol yöntemi, kapı camlarından biri açılır ve polis memuru tırnağı ile cam filmi olup olmadığını kontrol eder (cam filmi var mı yok mu ona bakar), cam filminin görüşü engelleyip engellemediğine bakmaz ve cam filmi olduğunu tespit edip ceza yazmaya başlar.

Yazılan ceza içeriği olarak: 30/1-b maddesini yani yukarıda bahsettiğimiz görüşü engelleme ile ilgili maddeyi işaret eder.

Bunun bazı örneklerinde olduğu gibi cam filmi kullanan vatandaşların açtığı davalarda, polis tarafından “cam filminin görüşü engelleyip engellemediğinin tespit edilmeden” ceza yazıldığının belirtilmesiyle mahkeme sürücüyü haklı bularak cezayı iptal ediyor.

Kullandığı cam filminin görüşünü engellemediğinden emin olan bir kişi şayet cezaya tabi olursa; mahkeme yoluna başvuru hakkını arayabilir ve emsal karar sebebiyle cezasını iptal ettirme hakkını arayabilir.

ÖNERİLEN SAYFA

Binalara Cam Güvenliği

Binalara Cam Güvenliği

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak ve yapılarınıza görsel kalite kazandırmak ister misiniz? Bina cam filmleriyle bina, …